Rezultatele obținute în urma implementării proiectului Smart EVC, derulat în perioada iunie 2020 – aprilie 2022, pot fi consultate accesând documentul de mai jos:
Eficiența managementului energetic reprezintă o problemă de actualitate pentru rețelele de senzori Internet of Things (IoT), deoarece un senzor poate fi amplasat în locuri greu accesibile și trebuie să transmită date fără a necesită prea multă mentenanță. O caracteristică a tehnologiei LoRa este vârful de curent ridicat în timpul procedurii de transmitere a datelor. Aceste vârfuri de curent pot reduce durata de viață a surselor de energie convenționale. Astfel, pentru a proteja bateria convențională a senzorului wireless de degradare în timpul descărcării rapide, un sistem hibrid de stocare a energiei poate ajuta. Acest articol prezintă proiectarea și dezvoltarea unui senzor LoRaWAN alimentat de un sistem hibrid de stocare a energiei și o soluție de management al energiei care poate fi integrată în nod.
Infrastructura de energie electrică a revoluționat întreaga lume, iar modul nostru de viață s-a schimbat complet. Întrucât cererea pentru energie este crește într-un ritm alert, rețeaua este suprasolicitată, ceea ce duce la pene de curent tot mai
frecvente. Astfel, se impune identificarea cu celeritate a unor soluții eficiente pentru a satisface această cerere de energie din ce în ce mai mare. Prin utilizarea infrastructurii Internet of Things, putem gestiona de la distanță punctele de distribuție, primind date care pot prezice eventualele puncte de defecțiune viitoare ale rețelei. În această lucrare prezentăm proiectarea unui nod de senzori fără fir complet reconfigurabil care poate detecta mediul rețelei inteligente. Prototipul propus utilizează o platformă hardware dezvoltată modular, care poate fi integrată cu ușurință în conceptul
de rețea inteligentă într-o manieră scalabilă și colectează date utilizând protocolul de comunicare LoRaWAN. Arhitectura proiectată a fost testată pe o perioadă de 6 luni, dovedind fezabilitatea și scalabilitatea sistemului și deschizând noi direcții în ceea ce privește predicția defecțiunilor de la distanță a comutatoarelor de joasă tensiune/medie tensiune din rețeaua electrică.
În această lucrare prezentăm proiectarea, dezvoltarea și implementarea unui sistem integrat pentru managementul pacientului COVID-19, utilizând infrastructura de comunicații LoRaWAN. Sistemul propus oferă anumite avantaje în comparație cu alte soluții similare, permițând monitorizarea de la distanță a simptomelor și a stării de sănătate, care poate fi aplicată persoanelor izolate sau aflate în carantină, fără nicio interacțiune externă cu pacientul. Dispozitivul portabil IoT poate monitoriza parametrii stării de sănătate, cum ar fi pulsul, saturația oxigenului în sânge și temperatura corpului, precum și locația curentă. Pentru a testa performanța sistemului propus, au fost monitorizate două persoane aflate în carantină, pe perioada celor 14 zile de carantină standard. Pe baza datelor transmise către centrul de monitorizare, personalul medical a decis, după câteva zile de monitorizare, atunci când valorile măsurate au fost în afara parametrilor normali, să efectueze un test RT-PCR pentru una dintre cele două persoane, confirmând infecția cu virusul SARS-CoV2. Trebuie să subliniem gradul ridicat de scalabilitate al soluției propuse, care poate supraveghea un număr mare de pacienți în același timp, datorită protocolului de comunicare LoRaWAN utilizat. Această soluție poate fi implementată cu succes de către autoritățile locale pentru a crește capacitățile de monitorizare, salvând, de asemenea, vieți.