În cadrul proiectului Smart EVC a fost dezvoltată o platformă inteligentă de management al stațiilor de încărcare, bazată pe Blockchain și inteligență artificială, care facilitează interacțiunea utilizatorului cu stațiile de încărcare prin intermediul aplicației mobile create. Aceasta generează alerte inteligente privitoare la viitoarele alimentări cu energie electrică, folosind diverși parametri precum stilul de condus sau parametri tehnici ai vehiculului. Un element inovativ al soluției propuse constă în modulul de rezervare inteligent al stațiilor de încărcare, bazat pe algoritmi de Reinforcement Learning, pentru care s-a inițiat procesul de obținere a brevetului de invenție.

Ca urmare a activităților de cercetare desfășurate, echipa de implementare a proiectului a publicat șapte articole științifice, extinzându-și și consolidându-și portofoliul, ceea ce a facilitat obținerea gradelor de inginer de dezvoltare tehnologică și de inginer de dezvoltare tehnologică grad III pentru 11 cercetători implicați în proiect.

De asemenea, experiența acumulată ca urmare a implementării proiectului a deschis noi oportunități de colaborare, precum și de cercetare, dezvoltare și inovare, partenerul ASSIST Software depunând cinci propuneri de proiect în cadrul programului Horizon Europe, care vizează tehnologii similare modulelor Smart EVC. Pentru patru dintre propuneri se așteaptă încă publicarea rezultatelor evaluărilor, iar una dintre propuneri a fost admisă spre finanțare.